18 Kasım akşamı Baba Sahne’de, ‘Eksik’ adlı oyunu seyrettik. Uzun zamandır bir oyuncunun sahnedeki oyunundan bu kadar zevk almamıştım. Şimdiden belirtmeliyim ki bu yazı bir ‘Levent Can’ güzellemesi olacak.

Aksel Bonfil’in yazıp yönettiği ‘Eksik’te aile içi hesaplaşmalar anlatılıyor. Datça’da bir çiftlik evinde geçen bu oyunda Levent Can, Hande Doğandemir ve Erdem Kaynarca birlikte rol alıyorlar.

Salona girdiğinizde Levent Can’ı sahnedeki yerini çoktan almış olarak buluyorsunuz.

Yılın en sıcak gününde Metin, annesinin bir kaza sonucu komada olduğunu babası Kartal’a haber vermek için sevgilisi Derya ile Datça’daki hiçliğin ortasındaki çiftlik evine gelir. 

Metin babasına karşı öfkeli bir oğuldur ve Derya ise baba ile oğulun arasının düzelmesini istemektedir. Peki, Derya’nın bunu istemesinin sebebi nedir? Çiftlikte kaldıkları süre boyunca ise en büyük problemi telefonunun çekmemesidir. 

Baba ile oğulun çekişmesi sırasında aile hikâyelerini de öğreniyoruz. Derya’nın neden bu ilişkiyi düzeltmeye çalışmasının sebebini de anlıyoruz. Oyun fena değil ama teksti zayıf buldum. Bir oyuncunun ise bir oyunu nasıl yükselttiğine de o salondaki herkes gibi tanık oldum. Oyundaki her şey Levent Can’ın sihirli dokunuşuyla parladı. Kesinlikle başka oyunlar oynasın ve ben hepsini seyredeyim istiyorum. Bizi Datça’daki o çiftliğe götürdü, Kartal ile tanıştırdı. Doğal oyunculuğu, Kartal olduğuna ikna etmesi muhteşemdi. Müşfik Kenter ve Savaş Dinçel’den sonra sanırım ilk defa bir oyuncuyu seyrederken bu kadar haz duydum.

Baba oğulun hikâyesinde beni tatmin etmeyen noktaya gelince; babalar elbette anneler gibi değildir ve çoğu zaman problemler olduğunda çekip gitmeyi tercih edebilirler. Ancak bu oyunda baba, çocuğunun kötü muamele gördüğünü düşünerek karısına zarar veriyor ama yine de oğlunu o kötülüğün içinde bırakmayı tercih ediyor. Oyunu seyrettiğinizde ne demek istediğimi tam olarak anlayacağınızı biliyorum.

Dekor iyiydi ama bazı sorunlar vardı. Çiftlik evine girip çıkma sorununun çözülmesi gerekiyor. Kostümler ise Levent Can’ın ve Erdem Kaynarca’nın son derece iyi seçilmişti ancak Hande Doğandemir’in kostümüne kesinlikle anlam veremedim. Kıyafetlerini sanırım oyuncular kendileri seçmiş, baktığımda kostüm tasarımcıyı listede göremedim zaten.

Tek perde olan bu oyun yaklaşık 80 dakika sürüyor. Aslında hüzünlü bir hikâye anlatılıyor ama işte iyi oyunculuk sayesinde yazılmış olan her cümlenin anlam kazanmasına tanık oluyorsunuz. Her şeyi bir kenara bırakın ve bence Levent Can’ı seyretmek için mutlaka bu oyuna gidin.

  • Hande Yöremen | 27 Kasım 2023

Eksik

Yazan ve Yöneten: Aksel Bonfil
Dekor Tasarımı: Berçin Mayruk
Işık Tasarımı: Alev Topal
Şarkılar: Tayfun Karatekin
Afiş Tasarımı: Cem Perin
Afiş Fotoğrafı: Pelin Kaçar
Asistanlar: Buse Doğan, Yağmur Doğan
Yapım: KADAR
Yapımcı: Begüm Ertuğrul
Uygulayıcı Yapımcı: Omnia Yapım
Proje Koordinatörü: Aylin El

Oyuncular: Levent Can, Hande Doğandemir, Erdem Kaynarca

+16
Tek Perde / 80 Dak.

+ yazılar