Kenan Ece ve Ecem Uzun’un birlikte oynadıkları bu oyunu 26 Kasım günü, Das Das’ta seyrettim. Pazar günü öğleden sonrası için verilmiş iyi kararlardan biriydi.

Açıkçası oyunun metninden çok etkilendim. Seçilen konunun ustaca işlendiğini düşünüyorum. Kenan Ece’yi sahneden ilk kez seyrettim ve inanın TV’de izlediğinizden çok farklı. Oynadığı karakteri çok iyi ortaya çıkartmış ve hakkını vere vere oynamış bence. Ecem Uzun da o kadar iyi ki ne kadar farkında bilmiyorum ama öyle bir oynamış ki karakterinden nefret ettirmeyi başarıyor. Farkında mı bilmiyorum dedim çünkü oyunun sonunda bir süre sohbet ettik ve o aslında oynadığı karakterin nefret edilesi biri olduğunu düşünmüyor. Bence bunun asıl altında yatan sebep kadınlara karşı uygulanan şiddet. Onun oynadığı karakteri tutmamamızın sebebi kadını sömürmenin, kadına şiddeti savunmamızla filan ilişkilendirilecek bir bağlantısı yok. Bariz bir şekilde örümcek ağlarıyla kaplanmış beyninin, hırslarıyla ve aşağılık kompleksiyle hareket ederek iftira atan bir öğrenciden nefret etmek bu. Haksızlığa karşı duruşumuzdan doğan bir öfke bu.

Oyunun tanıtımında “Kafanızın karışmasına hazır olun. Unutmayın; hangi tarafı tutarsanız tutun, yanlış taraftasınız,” diye bir cümle var ama bence teksti okumadım ama bu şekilde sahneye konan bir oyunda baştan sonra Profesör’ün yaşadıklarında özellikle günümüz Türkiye’sinin gerçeğini gördüm. İşini severek yapıp, terfi edip, maddi olarak da durumunu düzelten bir eğitimcinin başarısından ötürü utanması gerekiyormuş, kazandığını paylaşmalıymış gibi tavırları hiçbir zaman sevmedim. Üstelik öğrencisine yardım etmeye çalışırken tacizle suçlanması korkunç derecede iğrenç. Gözü yükseklerde ve başkasının kazandıklarında olan bir insanın kişiyi ne durumlara düşürebileceğinin müthiş bir ispatı bu oyun. İşte o öğrenci gibiler yüzünden kişi artık kimseye iyi davranmak istemiyor. Bu tarz insanlar insanın içindeki iyiliği yok ediyor. Kadın, çocuk, hayvan, bitki, bana göre eşya bile şiddet görmemeli ancak etrafımız pek çok manipülatif insanla dolu. Koşulları istedikleri yorumlayıp, algı yaratarak başkalarına o insanı suçluymuş gibi gösterip hatta o insanın kendini suçlu hissetmesini sağlamaya çalışan çok fazla kişi var. İşte bu yüzden, bu oyun çok önemli ve mutlaka seyredilmeli. 

Oyun tek bir mekânda, profesörün odasında geçiyor. Dekor son derece sade ve yeterli. Tabii ki sahneleri gezen tiyatro oyunları için böylesi daha kullanışlı oluyor. Kostümlere gelince Kenan Ece’nin profesör kostümleri cuk oturmuş ama Ecem Uzun’un seçimleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kız öğrencilerin giyim tarzına ters sayılmayabilir ama Ecem Uzun’un vücut şekline bence hiç uymamış. Estetik bir görüntüsü yok.

Oyun süresinde sahne ortasına denk gelecek şekilde oturmama rağmen Kenan Ece’nin yüzünü çok nadiren gördüm. Hep yandan oynatmışlar. Ecem Uzun ise sürekli seyirciye dönüktü. Her iki oyuncuyu da göstermek için dekor çapraz bir şekilde kurulmuş ama bence ayarlanamamış. Oyunun tanıtımındaki “Hangi tarafı tutarsanız tutun, yanlış taraftasınız,” cümlesini öne çıkarmak için bence oyuncuların bu duruşları kullanılabilir, o anda hangi oyuncu haklı olarak öne çıkarılmak isteniyorsa, o algıyı yaratmak için onun yüzü seyirciye döndürülebilir.

Oyunu seyredeceğiniz oyunlar listenize eklemeyi unutmayın!

[Önemli bir rahatsızlık sebebiyle yazı geç yayınlanmıştır.]

Sınırlar

Yaş Sınırı: 7 yaş ve üzeri
Tek Perde
Kafanızın karışmasına hazır olun.
Unutmayın; hangi tarafı tutarsanız tutun, yanlış taraftasınız.
Üniversitede profesörlüğe atanmak üzere olan Can’ın dersinde başarısız olan Merve, yardım istemek için gittiği öğretmeninin odasından çıktıktan sonra Can hakkında yazdığı cinsel taciz şikayet dilekçesini atama komisyonuna iletir. Bu dilekçe sonrasında profesörlük atamasının gerçekleşemeyeceğini bilen Can, dilekçeyi geri çekmesi konusunda ikna etmek üzere Merve’yi tekrar odasına çağırır. İkili; politik doğruculuk, güç, ayrıcalık ve iletişimsizlik gibi kavramları merkezinde barındıran duygusal ve fiziksel yıkımla sonuçlanan bir görüşme geçirirler.
Yazan: David Mamet
Çeviren: Cansu Kurgun & Kayhan Berkin
Uyarlayan & Yöneten: Kayhan Berkin
Oyuncular: Ecem Uzun, Kenan Ece
Yapım: Versus Tiyatro & 484 Urban Garden
Uygulayıcı Yapımcı: Elif Özge Maltepe
Dekor Tasarım: Merve Yörük
Işık Tasarım: Ayşe Sedef Ayter
Reji Asistanları: Alessa Dilara Demircan, Şevval Öztay, Sercan Şekerci
Prova Mekan Sponsoru: Müfit Aytekin Atölye
Afiş Tasarım: Önder Sakıp Dündar

+ yazılar