Mekan Mecidiyeköy’deki Profilo İş Merkezi Sadri Alışık Tiyatrosu’nun yeni oyunu Orhan Kemal’in eseri 72. KOĞUŞ’un galasındayım. Tiyatro o kadar kalabalık ki anlaşılır değil. Anca sandalyede yer bulabiliyorum. Tek ben değilim sandalyede oturan yılların emektarları Gülriz Sururi, Suna Keskin ve Gülsen Tuncer de benim gibi sandalyedeler, olsun varsın bir ara geriye bakıyorum millet merdivenlere çömelmiş oyunu bekliyor.
72. KOĞUŞ’ta Kerem Alışık, Azra Akın ve Yavuz Bingöl başlıca rolleri paylaşıyorlar. Oyun 1941 yılında Türkiye’de bir ceza evinde geçiyor. Cezaevinin 72. koğuşunda değişik suçlardan yatan insanların çelişkileri, aşkları, kavgaları anlatılıyor. 2. Dünya Savaşı’nın etkisinde kalan Türkiye’nin toplumsal ve sosyal koşullardaki sorunları irdeleniyor. Cezaevi kaosu haliyle karanlık bir atmosferde sergileniyor. Yer yer espiriler var ama sıkıcı geliyor bana. Başrolde Azra Akın yazıyor ama ilk perdede yok. Kerem Alışık her zamanki gibi racon kesiyor. Ağdalı diyaloğu ile sahnede. Yavuz Bingöl şarkı da söylerim, sinema da yaparım, e tabiki tiyatro da yapmalıyım diyerek 72. Koğuş’ta başrolde.
İkinci perde de Azra Akın’ın sahneye rüzgâr misali gelip kaçmasıyla başlıyor. İkinci bölümde bayanlar koğuşununda oluşu 72. Koğuş’a biraz hareket katıyor. Sürpriz oyuncu olarak Karabiberim şarkısında rol alıp meşhur olan İlknur Soydaş da rol alıyor. Serhat Özcan, Bobi rolüyle hayli başarılı. Basında sevişme sahneleri epey abartılmış gibi. Varla yok arası bir şey. Kemal Başar’ın yönettiği oyun bu yıl oyuncuları ile epey ses getirecek gibi. Kendi sahnesi küçük olan Sadri Alışık Tiyatrosu bu sezon Beyoğlu’ndaki sahnesi yanında şehrin değişik sahnelerinde sergilenecek. Efes Pilsen’in katkıları ile sahnelenen oyun için www.sakm.net i tıklayabilirsiniz.Azra Akın’ın bu ilk deneyiminde daha renkli diyaloglu bir oyunda sahne almasını dilerdim. Galada Kadir İnanır, Mahsun Kırmızıgül ve Tuğba Özay, aklımda kalan simalar.
Kaç kere izledim bilemiyorum ama her seferinde keyifle ayrıldığımı biliyorum YEDİ KOCALI HÜRMÜZ‘den. Bu nedenle o gece parti yoğunluğu olmuş olsa da Lütfi Kırdar’daki galaya gittim. Sıkı bir güvenlik girişinden sonra salonda yerimize konuşlanıyoruz. Görevliler o kadar sertler ki galaya mı geldik bir şey sorsam dayak mı yiyeceğim düşüncesiyle sessiz sedasız oturuyorum. Benim dışarıda ekstralar var ya buna inat film saat 21.30’da başlıyor. Nurgül Yeşilçay ve Gülse Birsel başroldeler, kadro bayağı zengin ama senaryo açısından bildiğimiz YEDİ KOCALI HÜRMÜZ‘den epey farklı danslar, şarkılar fazla kullanılmamış; hani birkaç yıl evvel izlediğim Nükhet Duru’lu Nilgün Belgün’lü gibi cıvıl cıvıl değil. Konu bilindiği gibi 1800’lü yıllarda İstanbul’da Taşkasap’ta geçiyor. Aşk para ekseninde kadın erkek ilişkileri gülmece tadında sergileniyor. Safinaz rölündeki Gülse Birsel’in rolü Hürmüz’e göre sanki biraz daha yoğun. Filmi izledikçe Sadık Şendil’in eserinden değişik sanki Abdülcanbaz izliyormuşum gibi geldi bana. Değişik yamuk binalar ile adeta karikatür tarzı bir film diyebilirim. Dikkatimi çeken bir durum da Hürmüz rölündeki Nurgül Yeşilçay’ın her kocasına onun şivesi ile hitap etmesi güzel ve başarılı. Cengiz Küçükayvaz’ın kekeme rolü, Altın Portakallı Öner Erkan’ın Balkan şivesi gerçekten görülmeye değer. Kıyafetler şahane. Ezel Akay’ın yeniden uyarladığı YEDİ KOCALI HÜRMÜZ’ün müziklerini Ender Akay ve Sunay Özgür hazırlamış. Profesyonel dansçıların sergiledikleri danslar ile Klasik Türk müziği, kantolar, İnce Saz, Oyun Havaları ve türküler ayrı bir renk katmış filme. www.7kocalihurmuz.com
Cezayir Çıkmazında şirin bir mekan SAKMAN BAR. İçeri girdiğiniz vakit karanlık bir havanın yanında spotların ışınladığı kırmızı bir renk ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Filmlerde izlediğim gibi küçük bir sahnesi var. Vedat Sakman’ın sahibi olduğu bu güzel mekana geçen akşam sevgili dost Özlem Kavaller’i dinlemek için gittim. Kozmopolit ruhu ile sahnede deneysel cazlar yapan Özlem Kavaller kendi besteleri yanında bildiğimiz coverları da seslendiriyor. Tiyatral sahnesinde piyanosuyla şarkıya yorum katarken bir ara melodiye düdük ile iştirak ediyor. Çocuk tiyatrolarında da oynayan Özlem Kavaller’in çıkarmış olduğu bir albümü var. Yakın zamanda da çıkaracağı albüm için hazırlıkları devam etmekte.
SAKMAN BAR‘da haftanın belli günleri saat 22.30 da sanatçı performansları sergilendiği bara içim ısındı. Müzik yaşamına davul ile başlayan hemen akabinde gitarla tanışan Vedat Sakman yaklaşık 12 yıl Grup Doğuş ile çalışmış. 90’lı yılların başında hepimizin beğendiği Zuhal Olcay’ın Küçük Bir Öykü ve İki Çift Laf albümlerinde sanatçıya destek olmuş. 2006 çıkardığı son konser albümü ile müzik marketlerde. Film ve reklam müziği yanında her Cuma ve Cumartesi akşamları kendi mekanında dinleyecisi ile buluşuyor.
Pazartesileri Grup Vokaliz, Salı akşamları Selen Servi, Perşembe akşamları Tolga Tufacı, 25 Kasım akşamı ise Grup Gündoğarken sahne alacaklar. www.vedatsakman.com www.sakmanistanbul.com 0212 244 58 73
ÇEMBERİME TAKILANLAR
1- Cuma akşamları Longtable’da DJ Can Hatiboğlu’nun yaptığı performans.
2- Perşembe akşamı katıldığım Sakıp Sabancı Müzesindeki DAVIDOFF partisi.
3- Cihangir’de Kaktüs’ün hemen yanıbaşına açılan FOL. Bir uğrayın, derim.
4- Hafta başı Caddebostan Hayal Kahvesi’nde MİNE’den dinlediğim şarkılar.
5- Sağlıklı kozmetik ve bakım ürünlerinin adresi VİVİTRO. www.vivitro.com.tr
6- Erenköy Cafe Nook’un muhteşem çayı.
7- Pink Martinin 24 Kasım da İşsanat da sergileyeceği ‘’’ Splendor in the Grass’’ adlı konseri.
8- 07 Aralık gecesi Babylon’da Sertab Erener’in katılacağı talk show
9- Antalya Film Festivalinde Halk Jürisinde En İyi Film Ödülünü alan ‘BAŞKA DİLDE AŞK‘ filminin Bursa’da SİYAD Ödülü ve Saadet Işıl Aksoy’un En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü almış olması. Aralık ortası vizyonda.
10- VAN KAHVALTI EVI. Kılıç Ali Paşa Mah. Defterdar Yokuşu No.52 Cihangir 0 212 293 64 37
KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN..
- Caner Ural | 23 Kasım 2009