+ yazılar

Geçen sezon Albay Kuş adlı oyunla epey başarı gösteren Tiyatro Adam şimdilerde Markalı Hava adlı oyunlarıyla seyirciye ‘’Merhaba,’’ diyor. Fatih Koyuncuoğlu ve Aşkın Şenol’un ortaklığında gelişen Tiyatro Adam yönetmen Serdar Akar’ın destekleriyle daha gelişip bugünkü halini almış.

Yeni oyunları Markalı Hava atam anlamıyla bir mesaj veren kara komedi tadında Ben Elton tarafından yazılan ve Murat Karasu’nun yönettiği oyunda insan kitlesinin hırsları ve açgözlülüğü anlatılmaya çalışılıyor. Oyun ilerledikçe tabiatın dünyaya bağışladığı nimetlerin bir süre sonra tüketilmeleri sonucu insanların bunu satın almaya zorlanmaları işleniyor. Markalı Hava’da genç yetenekler göze çarpıyor ama irdelediğinizde hepsi TV dizilerinden aşina bize. Oyunda başrolu oynayan Fatih Koyunoğlu oldukça başarılı. İleriye dönük yeşil ışık yakıyor, diyebilirim. Oyun 12-13 Nisan tarihlerinde Moda’da bulunan Oyun Atölyesi sahnesinde tekrar sahnelenecek. Ayrıntılı bilgi için www.tiyatroadam.com.

Kim istemez kaliteli bir bir servis, şık bir ortam, verdiğin ücrete karşın lezizlerin sunulduğu spesiyaller  menüsü. Tabii ki herkes. İşte size belki de çoğunuzun bildiği yepyeni bir adres: Etiler’de BIG CHEFS, aslında burası yıllarca popüler bir mekan olan PAUL pastanesi. Ankara’da kurulan işletme şimdilerde İstanbul’umuzun Etiler’inde, Şişhane’sinde yaz ortası gibi Bağdat Caddesi’nde 2011 de Nişantaşı’nda hizmet verecek. İlk olarak Ekim tatilimdeki yazımda anımsanırsa belirtmiştim. Gaziantep’teki SankoPark’ta bulunan şubelerinde keşfetmiştim BIG CHEFS ‘i çay servisinin mükemmelliğini.

Etiler BIG CHEFS’e gelince daha içeri girince sımsıcak bir karşılama  ile karşı karşıya kalıyorsunuz bir anda. Karşılama komitesi gibi servis elemanları sizi yönlendiriyor; isterseniz giriş salonuna, isterseniz geniş kış bahçesine veya bizim tercih ettiğimiz üst kata. Üst kat ikili, üçlü değişik oturma grupları ile bütünleşmiş hele hele 10 kişilik grubun oturabileceği bölüm muhteşem. Gelelim menüye, bu aralar bahar mevsimi nedeniyle hepimizin ortak derdi kilo oluşu nedeniyle diyet menüsüne yöneldik. Arkadaşımın seçtiği sebze haşlamaları yanında benim tercih ettiğim ıspanak salatası muhteşemdi: ’’Ispanak salatası mı?’’ demeyin. Salataya meyve kuruları portakal ve elma tanecikleri ceviz içi yanında üzerine serpiştirilen ızgara küçük et parçacıkları tam doyumluk ama yan masamda oturanların yedikleri fajita ve geniş salata tabakları nefis gözüküyordu göze. Kaliteli hizmete karşın verilen ücretin makul oluşu da dikkat çekici. Nispetiye Cad.No.89’da bulunan BIG CHEFS‘in tel. 0 212 263 83 53 www.bigchefs.com.tr

Konya Havalimanına inince ilk dikkatimi çeken nokta sadece tek kişilik bir WC’nin oluşuydu. Hem de alafranga nasıl yani dedim kendi kendime. Türkiye’nin yüzölçümü en büyük şehrinde böyle bir şeyi düşünemezdim bir anda. Neyse daha sonra araştırdım üst bölümlerde daha localıları varmış. Gelelim Konya‘ya gelişime, 14 yıldır çalıştığım CP PİLİÇ’in yeni kurulan Konya ayağını görmek için idi. (www.cpturkiye.com)

Günübirlik iş gezisi olduğundan fazla tokuzturamadık Konya’yı ama ilk dikkatimi çeken şehrin her yerinde yüksek modern binaların oluşu, geniş ve temiz caddeler yanında her köşe de cami, mahalle mahalle orta ölçekli mezarlıklar ve sık sık rastladığım benzin istasyonları oldu. Ana arterlerde ağaç sayısı az olsada yüksek bölümler genelde ağaçlık. Şehrin elit kesiminin yerleştiği Meram Bağları bölümünde villa tarzı epey gösterişli.evler mevcut. Meram Bağları semtinde yukarılara çıkınca Aydınçavuş adlı bölümde şehri kuşbakışı gözlemleyebiliyorsunuz. Burası sosyal tesis tipinde eğlence ve yemek yenilebilen bir yer.  www.aydincavus.com 

Şehirde bulunan iki üniversiteden dolayı öğrenim dönemimde yaklaşık 70 bin öğrenci Konya’da ikamet ediyor. İki milyonluk bir şehir için yüksek bir sayı, diyebiliriz. Öğrencilerin çoğu da Bosna semtinde ikamet ediyor. Haliyle öğrenci çoğunluğundan sanat etkinlikleri Konya da yoğun. Mesela 27 Mart’ta Şebnem Ferah Konya Rixos’ta, Emre Kınay ve Pelin Körkmükçü 05 Nisan’da Aşk Her Yerde adlı oyunlarıla Konyalılar’a seslenecekler. Devlet Tiyatrosu yanında amatör gruplar da Konya da kendini gösteriyor. Gece yaşamı anladığım kadarıyla çok yoğun değil ama yine de kendini gösteriyor. Meram’da bulunan XL adlı mekan ve diğerleri gece yaşamına destek oluyor.

Hep denemek istemişimdir ama bir türlü kısmet olmayan Konya’ya özgü  Etli Ekmek çok başarılı. İncecik bir hamurda bildiğimiz kıymalı pide tarzında bulan Etli Ekmek ağız tadını bilenler için. Karatay semtinde KARAERLER’de yediğimiz Etli ve Mevlana Ekmekler müthişti. 0 332 355 36 33 

Yemek için gün boyu illa Hacı Şükrü’ye gidelim, denildi. ’’Eh dedim gidelim,‘’ şehrin yoğun bölgesinde küçük bir dükkana girdik burası mı diye düşünürken bir anda alt kata yöneldik burası tıklım tıkış idi, şansımıza sadece 4 kişilik boş bir masa vardı. 1907’de daha evvel Bedesten bölgesinde kurulan Hacı Şükrü şimdilerde Adalhan’ın karşısında.Duvarlarda Hacı Şükrü ile ilgili yazılar ve resimler, Tarihi radyolar, güğümler Hacı Şükrü’ye ayrı bir renk katmış. Fırın Kebabının en güzelinin yapıldığı mekanda kebaplar merinos koyunlarının ön kol ve kaburga etlerinden hazırlanmış. Yağlı pidede sunulan etler o kadar lezizdi ki anlatamam. Etler 100 gr olarak yanında beyaz soğan ve ayran ile servis ediliyor. Şükrü Şengönül tarafından işletilen Hacı Şükrü Fırın Kebap Salonu gerçekten başarılı. Devricedit Mah. Sultan Cad. Müneccimbaşı Sok. No.20 /A Konya. 0 332 352 76 23 www.hacisukru.com

Konya’ya kadar gelip de MEVLANA’ya uğranılmaz mı?  Mevlana nın dergahı olarak bilinen yapı 1926 yılında Mevlana Müzesi olarak faaliyete açılmış. Ve Kültür Bakanlığının gelir getiren ikinci müzesi  ünvanını almış. 2 TL giriş ücretli müzeye Müzekartım ile girdim. Turist akınına uğramış Mevlana Müzesinde özellikle sorduğum soru karşısında gerçekten hayretler içinde kaldım, diyebilirim çünkü müze ile ilgili tanıtıcı hiçbir broşürün olmayışı üzücü idi. Yeşil Türbe de denilen Mevlana Müzesi dört fil ayağı yani dört kalın sutun üzerine kurulmuş.İçeride bulunan Kuran-ı Kerimler, tespihler, döneminde yapılan süs eşyaları ve tarihi halılar..

ÇEMBERİME TAKILANLAR

1- 3. Yeşilçam Ödülleri bu yıl 23 Mart da Lütfi Kırdar da sahiplerini bulacak ve aynı gece NTV canlı yayınla izleyici ile paylaşacak bu töreni, Enbe Orkestrası Film Müzikleri ile katılırken gecenin sunucusu Meltem Cumbul olacak. Bendeniz de 3. Yeşilçam Ödüllerinde Ön Elemelerde B grubunda Jüri üyesiydim. Bakalım benim favoriler ne yapacak? www.turkcellyesilcamoduleri.com

2- 26 Mart Cuma saat 18.00’da 2010 Japon yılı etkinlikleri kapsamında Günseli Kato’nun Taksim Meydanında Doğudan Doğuya Yamahoko Sergisi performansı MATSURİ 2010.

3- Dünya Tiyatrolar Gününde CKM’de gerçekleşecek ‘MUSTAFAM KEMALİM’ adlı ücretsiz sergilenecek oyun. Saat 16 ve saat 21’de tekrarlanacak.

4- Geçen hafta yazdığım O4 NİSAN’da VOLKAN KONAK SOKAK HAYVANLARI için SÖYLÜYOR ‘a gösterilen olumlu tepkiler bilet fiyatlarının 20 TL, 30 TL, 40 TL olacağı gecenin sunucusu Doğa Rutkay olacak www.biletix.com.tr

5- Yıldız Kenter’in 24- 28 Mart tarihleri arasında oynayacağı ‘KRALİÇE LEAR‘ adlı oyun, kaçırmayın. www.kentersinematiyatro.com 0 212 246 35 89

6- Zarifi’nin Arabesk Pazartesi geceleri tam gaz devam ediyor. www.zarifi.com.tr

7- Geçtiğimiz yıl ödülden ödüle koşan adından epey söz ettiren Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Hatice Aslan ve Yavuz Bingöl’ün başrolunu paylaştığı ‘ÜÇ MAYMUN‘ adlı film 24 Mart akşamı CNBC-E’de.

8- Maçka Frame’de cumartesi geceleri. Merih Ermakastar’ın sahne şovu ile muhteşem bir gece yaşıyorsunuz. DJ tarafından ara ara çalınan Serdar Ortaç’ın yeni şarkıları bomba gibi. Anlaşılan Ortaç yakın zamanda yine tempolu şarkıları ile müzik marketlerde.

9- Magazin’in duayeni Şenay Düdek’in sene başından beri Çarşamba, Cumartesi, Pazar günleri Hürriyet Ege’de yayınlanmaya başlayan yazıları.

10- Kalamış Posh’un nezih bahçesi ve kaliteli servisi.

HEPİNİZE İYİ HAFTALAR..

  • Caner Ural | 22 Mart 2010
+ yazılar