MUSKAT

Esra Dermancıoğlu’nun oynadığı ‘Muskat’ adlı oyunu 23 Ekim’de, gala akşamında Zorlu PSM %100 Stüdyo’da seyrettik. 

Aksel Bonfil’in yazıp yönettiği oyunun yapımını Kadar, yapımcılığını Begüm Ertuğrul üstlenmiş. Tek perde, 60 dakika süren Muskat’ta Yaşar’ın bakımın üstlendiği annesinin ölümünün ardından anlattıklarını seyrediyoruz. Çocukluk travmalarıyla bugün yaşadığı gerçeklikten koparak anlattığı bu hikâyeyi sanırım Esra Dermancıoğlu gibi oynayabilecek ve seyircisine geçirebilecek oyuncu çok fazla yoktur. Esra Dermancıoğlu’nun seyrederken onun gerçek hikâyesi olduğuna inanabilirsiniz. Özellikle pandemi döneminde sosyal medyadaki videolarına denk geldiğim Dermancıoğlu, sahnede tam olarak o videolarında oynadığı kişi gibiydi. Kendisini şahsen tanımadığım için dışarıdan gördüğüm kadarıyla kendisinin de hayata bakışı oynadığı Yaşar gibi. Aslına bakarsanız oyun sanki zaten Dermancıoğlu için yazılmış gibi.. Gala akşamında Esra Dermancıoğlu’nu yakından tanıyan kişilerin oyun süresince verdikleri tepkilerinden dolayı da yanılmadığımı düşünüyorum.

Muskat, tek kişilik bir oyun ama ses ve ışık tasarımı ile dikkatinizin dağılmaması sağlanıyor.  Esra Dermancıoğlu’nun aslında son derece acıklı bir hikâyeyi bu şekilde anlatması bence daha etkileyici. Aslında çok acıtan bir meseleyi size öyle bir aktarıyor ki yer yer gülüyor, yer yer de tebessüm ediyorsunuz. Tabii ki içinizde bir yer de cız ediyor.

Esra Dermancıoğlu, tek kişilik bu performansı için son derece rahat hareket edebileceği, doğru bir kostüm seçmiş. Dekor, boş bir sahne. Işık ve ses sistemiyle sahne doluyor.

Bence Esra Dermancıoğlu’nu seyretmeye değer. 

Zorlu PSM %100 Stüdyo ile ilgili de şunu yazmadan geçemeyeceğim. Bu sahneleri hiç sevmiyorum. Sahne koltuklarla aynı hizada ve seyirci koltukları çok alçak basamaklarla yükseliyor. Ben oyunun yarıya yakını sahneyi göremediğim için seyredemedim. Zaten sürekli kıpır kıpır hareket edince ilgi de dağılıyor çünkü seyirciler sahneyi görmek için kendilerine hep bir aralık bulmaya çalışıyor. Tiyatro için “İki kalas, bir heves,” denir ama bu şekilde kullanılan sahneler insanda seyir zevki bırakmıyor. Güzelim oyunlar da bu şekilde darbe almış oluyor.

Muskat çeşitli sahnelerde oynanıyor. Tarihleri Kadar.ist’in https://www.instagram.com/kadar.ist/ adresinden takip edebilirsiniz. Bilet fiyatları 650₺ – 850₺ arasında değişiyor. Oyunun biletleri biletinal.com ‘dan temin edilebilir.  

Muskat Tiyatro Oyunu

Yaş Sınırı: 16+
Süre: 60 dakika
Bir kadın, bir gece, bir cenaze. İstanbul-Paris arası zehirli bir zihin akışı. Dünyanın en mutlu günü.
“Sessiz bir kopuş başlıyor içimden. Parça parça yere düşüyor artıklarım. Artık yapamayacaklarım.”
Yazan ve Yöneten: Aksel Bonfil
Oynayan: Esra Dermancıoğlu
Yapım: Kadar
Yapımcı: Begüm Ertuğrul
Proje Koordinatörü: Merve Akgül
Işık Tasarım: Arek Nişanyan
Koreograf: Tuğçe Tuna
Müzik: Lara Di Lara
Ses Tasarım: Oğuzhan Akalın
Kostüm Tasarım: Özlem Kaya
Afiş Tasarım: Berkcan Okar
Afiş Fotoğraflar: Egemen Pırlant
Oyun Asistanları: Çağla Erdoğan, Ecem Yılmaz
Etkinlik Türü Trajedi, Dram
Süre 60 dakika