Tiyatro Kare’nin görücüye çıkan son oyunu Annem Hep Derdi ki’yi 16 Aralık’ta, gala akşamında Sarıyer’deki Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde seyrettim.
Annem Hep Derdi ki, adından anlaşılacağı üzere keyifli, neşeli bir aile hikâyesi. Oyunun yazarı Katherine di Savino, çeviren Servet Aybar. Orijinal metni okumadım ama oyun Türkler’e göre uyarlanmış. Tabii ki oyunu uyarlayan ve yöneten Nedim Saban.
Oyun eğlenceli ve kolay anlaşılır. Şunu belirtmeliyim bence çok uzun. Evet, tabii ki her oyun kısa sürmek zorunda değil ama gereksiz bir şekilde uzatıldığını düşünüyorum. Tiyatro Kare’nin oyunları genel olarak uzundur. Hatta oyun başlamadan önce Nedim Saban ile konuştuğumuzda oyun biraz uzun, dedi. Gerçekten uzunmuş. Sarıyer’de olunca zaten İstanbul’da günümüz şartlarında ulaşım sorunu da göz ardı edilmemeli.
Sarıyer’deki Boğaziçi Kültür Merkezi’ne ilk defa gittim ve çok beğendim. Meraklısına:
Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Merkezi
Tiyatro Kare’nin dekorlarını oldum olası çok çok beğenirim. Ayrıntılı ve tiyatro seyir zevki veren dekorları vardır. Maaliyetler düşünüldüğünde özel bir tiyatronun üstelik senelerdir dekora her zaman önem vermesinin ayrıca çok değerli ve takdir edilesi olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bir tek kapıya sıkışan koltuğu gerçekten sıkışmış gibi ayarlasalar çok iyi olacak. Seyirci tarafından sıkışmadığı belli oluyor. Oyuncular koltuktaki ayak izinin yeri ile ilgili olarak da anlaşmalılar. Bunlar hiç dert değil. Oyun yeni başladı, hepsi hallolur.
Kostümleri de yine çok beğendim, karakterlerin her birine uygun kıyafetler tasarlanmış. Sadece Çiçek Dilligil’in kostümünün kendisi için doğru seçilmediğini düşünüyorum.
Oyunun kadrosunda Çiçek Dilligil, Mert Asutay, Aziz Sarvan, Ecmel İs, Mert Aykul, Dilara Mücaviroğlu ve Aşkın Şenol yer alıyorlar. Özellikle Mert Asutay’ın oyunun ikinci bölümündeki performansına bayıldım. Çiçek Dilligil zaten bu işin neredeyse bütün matematiğini çok iyi biliyor, üstüne onun bir sahne sempatikliği var. Başka da bir şey söylemeye gerek duymuyorum. Ecmel İş tam olarak rolüne uygun seçilmiş. Eşi rolünü oynayan Aziz Sarvan ile beraber bana Savda Aydan (Tijen) ve Hakim Hekimoğlu’nu (Timur) hatırlattılar. Onları da sevgiyle anıyorum.
Oyunun genç çifti Dilara Mücaviroğlu ve Mert Aykul iyi bir ikili olmuş, diyebiliriz. Ancak Dilara Mücaviroğlu’nun diş, ağız yapısı sebebiyle kesinlikle diksiyon çalışması gerekiyor. Bu arada çok da güzel. Kapıcıyı pardon (!) apartman görevlisini oynayan Aşkın Şenol da son derece başarılı.
Oyunun konusuna gelince; Amerika’da eğitimlerini tamamlayan Işıl ve Nusret, Türkiye’ye dönme kararı alırlar. Ailelerinden maddi destek almadan kendilerine bir hayat kurmaya karar vermişlerdir. Tarlabaşı’nda bir ev kiralarlar. Nusret, dört yıldır sevgili olduğu Işıl’a sürpriz bir şekilde evlenme teklif edecektir ve ailelerini yanlarına çağırır. Bundan sonra komedi başlar.
Bu oyunda açıkça belirtmeliyim ki en çok sevdiğim şey kültür farkı olan iki aileyi kötü bir şekilde karşı karşıya getirmemesi. Benim neredeyse öfkeyle tepki verdiğim bir işleyiş biçimidir bu. Ailelerden biri eğitimli, kültür seviyesi yüksek; diğeri de eğitimsiz, kültür seviyesi daha düşük olduğunda hep yüksek olanı aşağılarlar. Tabii ki bunun sebebi var. Bunu başka bir yazıda uzun anlatırım. Burada en sevdiğim ayrıntı bu oldu. İki aile olumsuz bir şekilde karşılaştırılmamış. Tam da büyük/ birleşen ailelerin olması gerektiği gibi birleşerek çocuklarını koruyor ve onlara bir çatı oluyorlar. İşte bence bu yüzden çok kıymetli bu oyun benim gözümde.
Oyunun sonunda Bora Öztoprak’ın ‘Seni Seviyorum’ şarkısının kullanılması da hoş bir ayrıntı olmuş.
Oyunun biraz uzun sürmesinin dışında, keyif alarak çocuklarınızla seyredebileceğiniz bir oyun. Tabii ki annesini kaybetmiş olanların daha da duygulanacağı bir oyun bu.. Siz de aklınızdan geçirmeye başlayacaksınız “Annem Hep Derdi ki……”leri..
- Hande Yöremen Gür 17 Aralık 2024
ANNEM HEP DERDİ Kİ
Oyun hakkında bilgi almak için Tiyatro Kare | Annem Hep Derdi ki
Oyunun konusu: Evlilik planlarınızı hayata geçirmek üzere yeni bir eve çıkıyorsunuz!
Bir yandan yeni hayatınıza, bir yandan İstanbul’da kiracı olmanın zorluklarına alışmaya çalışırken, artık kendi kararlarınızı almak, hayatınızı yönetmek konusunda kararlısınız! Taa ki, annenizin hep söylediklerinin en doğru olduğunu anlayana kadar.
Yazan: Katherine Di Savino
Uyarlayan ve Yöneten : Nedim Saban
Çeviren: Servet Aybar
Oyuncular: Çiçek Dilligil, Mert Asutay, Aziz Sarvan, Ecmel İs, Dilara Mücaviroğlu, Mert Aykut, Aşkın Şenol
Dekor Tasarımı: Anıl Ateş Işık
Kostüm Tasarımı: Gizem Özkan
Işık Tasarımı: Batuhan Sezer
Yönetmen Yardımcısı: Güney Tinin
Asistanlar: Rabia Keskintürk, Lal Menase