Zamanın, mekanın dışında Gaia’nın tam içinde yüz yıllardır duran bir sirk burası! Tartarus sirki!

Absürd tiyatro örneklerinden olan ‘Tartarus’u, 28 Şubat akşamı Harp Sahne’de seyrettim. Aynı zamanda oyunda da rol alan Damla N. Bozkurt’un yazdığı oyunu Güneş Seven yönetmiş. Tek perde olan oyun 60 dakika sürüyor.

Oyunda Damla N. Bozkurt ile beraber Ahmet Kuntberk Alptemoçin, Buğra Ağalday ve Göktuğ Alemdar oynuyorlar.

Yazar, oyunu zamanın ve mekânın dışında Gaia’nın içinde yüzyıllardır duran bir sirk olarak yazmış. Oyunun teması size tanıdık gelecektir. Tartarus Sirki’nde ucubeler çalışıyor. Acımasız bir sirk patronu, ondan kurtulamayan her biri ucube olan sirk çalışanları..

Oyunun konusu ve işleniş şekli gerilim yaratmaya çok müsait ancak ben o gerilimi hissedemedim. Ucubeleri oynayan oyuncular da ucube gibi görünmedikleri için itici de gelmedi. Hatta özellikle Damla N. Bozkurt kostümü içinde son derece çekici duruyordu.

Öncelikli olarak bu oyunda oyuncuların görünümü ve kostümleri çok önemli bence. Biz onları gördüğümüz zaman o tiksinme hissini hissetmeliyiz. Oyun sırasında zaman zaman oyuncular seyircilerin yanına yaklaşıyorlar, oyunun içeriği sebebiyle bu bizi ürpertmeli.

Oyundan sonra ekiple sohbet ettik. (Genç, açık fikirli, bu işe gönül vermiş insanlar.) Bu konu üzerine konuştuk. Kostüm konusunda bazı aksaklıklar yaşamışlar. Ucubeler üzerine konuştuğumuzda seyircinin onlardan iğrenirken aslında kendilerinin de o ucubelerden bir farkı olmadığı fikrini onlara vermek olduğu söylenince ben de şöyle düşündüm. Öyleyse o kostümleri de bırakın ve seyirci gibi giyinin. Hayatın içinden insanlar seçin; beyaz yakalı birini, bir doktoru, bir sporcuyu.. Böylece seyirciye sen burada olan her şeyden iğreniyorsun ama sen kendin tam olarak da o düzenin içindesin ve tam olarak böyle yaşıyorsun, diyebilirsin.

Oyunun ilk girişinden sonra bir bölüm var, o bölümün biraz fazla uzatıldığını düşünüyorum. Biraz kısaltılabilir.

Ben olsam bu oyunu şöyle ele alırdım. Oyunun ilk bölümünü çok eğlenceli yapardım ve oyunda bir cinayet işleniyor, o cinayetten sonra bir anda havayı değiştirir ve gerilim yaratırdım. Sanki o an orada gerçekten bir cinayet işlenmiş ve kapılar gerçekten kapatılıyormuş gibi..

Oyun biraz elden geçirildiğinde çok da keyifli bir akşam geçirmenize sebep olacaktır. Kendi içinde olduğunuz dünya ile yüzleşmenizi de sağlayabilirse oyun, tam olarak amacına da ulaşacaktır, diye düşünüyorum.

Oyun hakkında bilgi almak için: theharpsahne

TARTARUS
Yazan: Damla N. Bozkurt
Yönetmen: Güneş Seven
Oyuncular: Ahmet Kuntberk Alptemoçin, Buğra Ağalday, Damla N. Bozkurt, Göktuğ Alemdar
Ses Oyuncusu: Gökçe N. Okuldaş

Zamanın, mekanın dışında Gaia’nın tam içinde yüz yıllardır duran bir sirk burası!
Tartarus sirki!
Dünyanın karanlığını içine hapseden bu sirkte korku, iğrençlik ve vahşet satılır.
Doğru yanlış, yanlış mutlak doğru olabilir. İyilik kötü, kötü iyilik olabilir.
Bu bir döngü! Ve bize yeni bir son gerek.
Karanlığın içinde yeni bir son aramaya karar vermek ya da her şeyi devam ettirmek.
Sizin kararınız ne olacak?”

Kostüm Tasarım: Birgül Güleç
Dekor Tasarım: Oğuzhan Köroğlu
Işık Tasarım: Güneş Seven
Afiş Tasarım: Ebrar İnan

Oyun Süresi: 60 Dakika -Tek Perde