Sanal olması gerçek olmadığı anlamına gelmez!”

Tatbikat Sahnesi’nin çarpıcı oyunlarından biri olan Cehennem’i, 7 Mart akşamı Alan Kadıköy’de seyrettim. Oyunun vurup geçeceğini daha seyretmeden önce biliyordum. Sanal dünyada en karanlık yerlerde, gerçek hayatta yaşanan, tüylerimizi diken diken eden olayların yaşandığı, dünyanın yansıması olan korkunç bir yerin ‘Kuytu’nun izinin sürüldüğü bir oyun Cehennem.

Sanal dünya giderek gerçek dünyanın yerini alıyor. Günlük hayatımız kadar, en karanlık sırlar da sanal dünyada kendilerini gösteriyor ve oyunun suratımıza tokat gibi indirdiği gerçek ise sanal dünyada olması onların gerçekliğini değiştirmiyor.

Oyunun konusu çok ağır, bir pedofili hikâyesi üzerinden sanal dünyada yaşanan sapkınlıkların izi sürülüyor. Bunu tıpkı bir video oyunu gibi düşünebilirsiniz. Gerçek hayattaki kişiler sanal dünyada bu yerde başka isimle, başka cinsiyette, başka bir yaşta, başka bir görünümde, istedikleri gibi kimlikler oluşturuyor ve içlerindeki en karanlık eylemleri sanal dünyada gerçekleştiriyorlar. Bir çeşit role play (rol yapma oyunu) ama o dünyadaki bu oyunlara dair her şey suç unsuru teşkil ediyor.

Bu karanlık yeri, Kuytu’yu kuran kişinin peşine düşen karakterimiz detektif Morris, kendi de sanal dünyanın içine başka bir kimlikle giriyor. Suçluların, kurbanların peşine düşüldüğü bu sanal dünyada ulaşılan, yakalanan kişiler gerçek dünyada sorgulanıyor.

Sanal dünyayı gerçek dünyadaki en çarpıcı, en ağır eylemlerden biri ile bize anlatan oyunun yazarı Jenifer Haley. Dilimize çeviren ise Gülay Gür. Bu çarpıcı teksti suratımıza vura vura sahneye koyanlar Elvin ve Erdal Beşikçioğlu. Bir oyun teksti elinize geldiği zaman bu kadar iyi bir rejiyi de sanırım ancak bu ikili, bu şekilde başarabilirdi. Dekor, Barış Dinçel’e ait. Sahne iki katlı olarak kullanılmış. Üst kat gerçek dünya, alt kat sanal dünyayı temsil ediyor. Üst katta karakterleri kendileri olarak, alt katta ise sanal kimlikleriyle seyrediyoruz. Üst katta sorgulama yapılıyor. Bu sorgulama bölümü için video mapping1 tekniği kullanılmış. Bu sayede hem oyuncuların yüzlerini görebiliyoruz hem de gerçekten kendimizi bir sorgu odasında buluyoruz.

Oyuncuların her birini tek tek yazmam gerekiyor. Elvin Beşikçioğlu, gerçek dünyadaki detektifimiz. Çok iyiydi. Onun sanal dünyadaki yansımasını Zeynep Ekin Öner oynamış. Müthiş bir iş çıkarmış; hem gerçek dünyadaki karakterinin hem de sanal dünyadaki yüzünün farklarını oynarken bu işin altından başarıyla kalkmış. Adem Aydil’i sönük buldum. Oynadığı karakter evet, içe kapanık bir karakter ama bence bunun dozunu tam ayarlayamamış, sahnede neredeyse yok durumuna gelmiş, kaybolmuş; bir de üstüne sesini de duyamadığımız için oyunu tam olarak bana geçmedi. Onun sanal dünyadaki yansıması 9 yaşındaki bir kız çocuğunu oynayan Selin Tekman, Iris rolüyle sahnede bir yıldız gibiydi. Parlıyordu. Ona elimi uzatsam dokunabilirdim sanki. Elinden tutup onu oradan çıkarmak, kurtarmak istedim. Ünal Coşar, bütün o sanal dünyayı, cehennemi kuran karakter de oyun sonunda diğerleri gibi büyük alkış aldı.

Dekorda bu sanal dünyanın simgeleri çok iyi seçilmişti. Sanki bir insanın kafasının içinde gibiydik. Kostümler çok başarılıydı. Kostüm tasarımı olarak Tatbikat Sahnesi geçiyor. Ekip olarak tasarlamışlar belli ki.. Gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki kostüm farkları çok iyi belirtilmişti.

Oyunun müziği de çok etkileyiciydi. Tüm oyunun etrafını sarıp sarmalayan, sizi orada tutan bir müzikti. Işık tasarımı da tabii ki oyuna uygundu. Renkler gerçekten o karanlık dünyanın içine uygun olarak seçilmişti. Işık tasarımı da aynı şekilde Tatbikat Sahnesi’ne ait.

Oyun tek perde ve 90 dakika sürüyor. Türü bilimkurgu olarak geçiyor. Bir pedofili hikâyesi üzerinden yeni dünya düzenini anlatan ‘Cehennem’ gerçeklik sınırlarını zorluyor. Size saldırıyor. Rahatsız oluyorsunuz. Olmalısınız da..

Kesinlikle seyredilmesi gereken oyunlardan biri.. Listenize ekleyin.

Oyun hakkında bilgi almak için: tatbikatsahnesi

Cehennem

Sanal olmasının gerçek olmadığı anlamına gelmeyen bir dünyada, her şeyi yapabileceğiniz, hissedip deneyimleyebileceğiniz bir hayatta, gerçeklik duygusunun sınırlarıyla oynamaya var mısınız? Peki neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bile unutursanız; kim olduğunuzu kim bilebilir?…”

Jennifer Haley’in yazdığı, yönetmenliğini Elvin Beşikçioğlu ve Erdal Beşikçioğlu’nun paylaştığı ”Cehennem” oyunu; gerçek dünyadaki yaşamın izlerini sanal dünyada sürerken, bizleri doğru ve yanlışla, kimliklerimiz ve hislerimizle, sanal ve gerçekle ikilemlerde dolaştırarak, yaklaşan yeni dünya düzeninin gerçekliğiyle baş başa bırakıyor.

KÜNYE

Yazan:  Jennifer Haley
Çeviren: Gülay Gür
Yöneten: Elvin ve Erdal Beşikçioğlu
Yönetmen Yardımcısı: Selin Tekman
Işık Tasarım:  Tatbikat Sahnesi
Dekor Tasarım: Barış Dinçel
Kostüm Tasarım: Tatbikat Sahnesi
Video Mapping: Can Akyürek
Afiş Tasarım:  Hande Şiri
Fotoğraf: Murat Muratal

Oynayanlar: Ünsal Coşar, Elvin Beşikçioğlu, Zeynep Ekin Öner, Selin Tekman, Adem Aydil

Tür: Bilimkurgu
Süre: 90 dk / Tek Perde
Yaş Sınırı: 16

  1. dijital projeksiyon yansıtma ↩︎